Therapeutic touch

Therapeutic touch

Medische ingrepen, een ziekteproces of ouderdom kunnen gepaard gaan met klachten als angst, pijn, onrust en slaapproblemen. Klachten die de kwaliteit van leven in grote mate beïnvloeden en niet altijd medisch adequaat te behandelen zijn.

Therapeutic touch is een korte, zachte interventie die met volle aandacht gegeven wordt. Therapeutic touch wordt meestal ervaren als ontspannend, rustgevend en helend. Onderzoek bevestigt dat het angst, pijn en onrust vermindert. Therapeutic touch is een non-verbale methode zittend of liggend, om je energiebalans te herstellen. Daarom kan deze ook toegepast worden in situaties waarin aanraking niet gewenst is, zoals bij brandwonden, steriele situaties, erge pijn of wanneer iemand aanraking als bedreigend ervaart. Mensen worden rustiger, voelen minder pijn of beleven hun pijn anders.

Voor wie?

Deze interventie is voor alle mensen die een ziekteproces meemaken, emotioneel ondersteund willen worden doordat zij stress/angst ervaren, voor mensen met dementie en mensen in de laatste fase van hun leven. Lees meer op de website van het Van Praag Instituut.

Therapeutic touch is een verpleegkundige interventie. In Amerika is al veel onderzoek gedaan en is dit als bijvak in de verpleegkunde opleiding toegevoegd. Dit is een methode die effectief is, niet alleen op de plaats waar pijn voelbaar is maar voor heel de mens. In het brandwondencentrum in Beverwijk wordt deze methode dagelijks toegepast.

“Door de therapeutic touch behandelingen is de pijn draaglijk en het is zo fijn dat er rust komt in mijn lichaam en in mijn hoofd”.